Τι είναι το Pi Network;

Στις 20 Φεβρουαρίου 2025, το Pi Network πραγματοποίησε ένα σημαντικό ορόσημο με την επίσημη μετάβασή του στη φάση του Ανοιχτού Δικτύου (Open Mainnet). Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας πολυετούς προσπάθειας και φέρνει σημαντικές αλλαγές για τους χρήστες, γνωστούς ως “Pioneers”.

Τι είναι το Pi Network;

Το Pi Network είναι ένα κρυπτονόμισμα που επιτρέπει στους χρήστες να εξορύσσουν ψηφιακό νόμισμα απευθείας από τις κινητές τους συσκευές. Από τον Ιανουάριο του 2025, το δίκτυο έχει συγκεντρώσει πάνω από 70 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, αν και η ακρίβεια αυτού του αριθμού παραμένει υπό συζήτηση. Οι χρήστες συμμετέχουν στην εξόρυξη Pi, επικυρώνουν συναλλαγές και υποστηρίζουν την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, συμβάλλοντας σε συναλλαγές peer-to-peer και στην ανάπτυξη αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps).

Εξόρυξη Pi μέσω κινητού

Το Pi Network προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, επιτρέποντας στους χρήστες να εξορύσσουν Pi απευθείας από τις κινητές τους συσκευές χωρίς την ανάγκη ενεργοβόρου υλικού. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός αλγορίθμου συναίνεσης που βασίζεται στο Πρωτόκολλο Συναίνεσης Stellar (SCP), το οποίο βασίζεται σε ένα δίκτυο εμπιστοσύνης αντί για το ενεργοβόρο σύστημα απόδειξης εργασίας (PoW). Ως αποτέλεσμα, η εξόρυξη Pi δεν καταναλώνει σημαντική ενέργεια ή μπαταρία και απαιτεί απλώς το πάτημα ενός κουμπιού μία φορά την ημέρα για τη διατήρηση της εξόρυξης.

Μετάβαση στο Ανοιχτό Mainnet

Η μετάβαση στο Ανοιχτό Mainnet σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας πολυφασικής ανάπτυξης που περιλάμβανε:

  • Beta φάση: Ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου 2019, εστιάζοντας στην απόκτηση χρηστών και τη δοκιμή της εφαρμογής εξόρυξης μέσω κινητού.
  • Testnet φάση: Ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου 2020, με εκτεταμένες δοκιμές του blockchain και του αλγορίθμου συναίνεσης, με τη συμμετοχή διαχειριστών κόμβων για τη διασφάλιση της σταθερότητας του δικτύου.
  • Enclosed Mainnet φάση: Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021, όπου το mainnet ήταν ενεργό αλλά περιορισμένο, επιτρέποντας στους χρήστες να ολοκληρώσουν τη διαδικασία KYC και να μεταφέρουν τα Pi τους στο ζωντανό blockchain, ενώ η κοινότητα ανέπτυσσε εφαρμογές εντός του περιορισμένου δικτύου.
  • Ανοιχτό Mainnet φάση: Ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου 2025, αφαιρώντας τους περιορισμούς και επιτρέποντας την εξωτερική συνδεσιμότητα.

Σημασία για τους Pioneers

Η μετάβαση στο Ανοιχτό Mainnet φέρνει σημαντικές αλλαγές για τους Pioneers:

  • Εξωτερικές συναλλαγές: Οι χρήστες μπορούν πλέον να μεταφέρουν Pi σε εξωτερικά πορτοφόλια, διευκολύνοντας πραγματικές συναλλαγές και ενσωμάτωση με άλλες blockchain πλατφόρμες.
  • Καταχωρίσεις σε ανταλλακτήρια: Το Ανοιχτό Mainnet επιτρέπει την καταχώριση του Pi σε μεγάλα κρυπτονομισματικά ανταλλακτήρια, αυξάνοντας τη ρευστότητα και παρέχοντας ευκαιρίες για διαπραγμάτευση του Pi σε ανοικτές αγορές.
  • Αυξημένη χρησιμότητα μέσω DApps: Οι προγραμματιστές μπορούν πλέον να αναπτύσσουν DApps στο blockchain του Pi, επεκτείνοντας το οικοσύστημα και προσφέροντας στους Pioneers διάφορες χρήσεις για τα Pi τους.
  • Απαίτηση επαλήθευσης KYC: Για πλήρη συμμετοχή στο Ανοιχτό Mainnet, οι χρήστες πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία KYC, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές και συμμορφωμένο περιβάλλον για όλους.

 

Προκλήσεις και κίνδυνοι

Παρά την πρόοδο, υπάρχουν προκλήσεις και κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

  • Υπερεκτιμημένος αριθμός χρηστών: Αν και το Pi Network αναφέρει πάνω από 70 εκατομμύρια χρήστες, τα δεδομένα δείχνουν ότι μόνο 18 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία KYC, υποδεικνύοντας πιθανή χαμηλότερη πραγματική συμμετοχή.
  • Πληθωρισμός και αραίωση αξίας: Η κυκλοφορία του Pi έχει διπλασιαστεί σε ένα χρόνο, φτάνοντας τα 5,56 δισεκατομμύρια, χωρίς σαφές όριο. Η συνεχής αύξηση της προσφοράς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αξία του νομίσματος.
  • Αβεβαιότητα ρευστότητας και ανταλλακτηρίων

θέλετε να εγγραφείτε στο Newsletter μας