Πώς οι «φάλαινες» των κρυπτονομισμάτων προστατεύουν την ταυτότητά τους

Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, οι «φάλαινες» (crypto whales) είναι επενδυτές που κατέχουν τεράστιες ποσότητες ενός κρυπτονομίσματος, αρκετές για να επηρεάσουν την αγορά. Αυτοί οι επενδυτές, είτε είναι ιδιώτες είτε ιδρύματα, δίνουν μεγάλη σημασία στην ανωνυμία και την προστασία της ταυτότητάς τους, καθώς η αποκάλυψη της δραστηριότητάς τους μπορεί να τους εκθέσει σε κινδύνους, όπως κυβερνητική εποπτεία, χάκερς και ακόμα και στοχοποίηση από άλλους traders.

Ακολουθούν οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους:

  1. Χρήση Ανωνύμων Πορτοφολιών και Multi-Signature Wallets

Οι φάλαινες αποφεύγουν να χρησιμοποιούν πορτοφόλια που μπορούν εύκολα να συνδεθούν με την ταυτότητά τους. Αντί για αυτό, χρησιμοποιούν:

  • Cold wallets (hardware wallets): Όπως τα Ledger και Trezor, που διατηρούνται εκτός διαδικτύου για αυξημένη ασφάλεια.
  • Multi-signature wallets: Αυτά απαιτούν πολλές υπογραφές για την εκτέλεση συναλλαγών, προσφέροντας προστασία από παραβιάσεις ασφαλείας.
  • Hierarchical Deterministic (HD) wallets: Παράγουν νέες διευθύνσεις για κάθε συναλλαγή, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό τους.
  1. Χρήση Coin Mixers και Tumblers

Οι φάλαινες χρησιμοποιούν mixing services (tumblers), όπως το Wasabi Wallet ή το Samourai Whirlpool, τα οποία αναμιγνύουν τις συναλλαγές τους με άλλες, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό των κεφαλαίων τους. Αυτό βοηθά στην αποφυγή blockchain analysis, που μπορεί να αποκαλύψει μοτίβα συναλλαγών.

  1. Over-the-Counter (OTC) Συναλλαγές

Οι μεγάλες αγορές και πωλήσεις κρυπτονομισμάτων μπορούν να προκαλέσουν αναταράξεις στην αγορά και να αποκαλύψουν τη δραστηριότητα μιας φάλαινας. Για να το αποφύγουν, χρησιμοποιούν OTC desks, όπου οι συναλλαγές γίνονται ιδιωτικά και εκτός ανταλλακτηρίων, αποφεύγοντας την ανίχνευση από τους αλγόριθμους ανάλυσης αγοράς.

  1. Χρήση Privacy Coins

Αντί να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin (BTC) ή Ethereum (ETH), οι φάλαινες συχνά επιλέγουν privacy coins όπως:

  • Monero (XMR): Με ενσωματωμένες τεχνολογίες όπως Ring Signatures και Stealth Addresses, κρύβει τους αποστολείς, τους παραλήπτες και τα ποσά συναλλαγών.
  • Zcash (ZEC): Επιτρέπει πλήρως ανώνυμες συναλλαγές μέσω της τεχνολογίας zk-SNARKs.
  1. Χρήση VPNs, Tor και DEXs

Για επιπλέον ανωνυμία, οι φάλαινες αποφεύγουν τη σύνδεση με τις πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων μέσω της πραγματικής τους IP. Χρησιμοποιούν:

  • VPNs και Tor για να κρύψουν την τοποθεσία τους.
  • Αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEXs), όπως το Uniswap ή το PancakeSwap, που δεν απαιτούν ταυτοποίηση KYC (Know Your Customer).
  1. Δημιουργία Ψεύτικων Οντοτήτων και Trusts

Μερικές φάλαινες χρησιμοποιούν νομικά trusts ή offshore εταιρείες για να διατηρούν τα κεφάλαιά τους. Αυτό τους επιτρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να φαίνονται προσωπικά συνδεδεμένοι με αυτές.

 

  1. Κατακερματισμός Συναλλαγών (Whale Splitting)

Αντί να μετακινούν μεγάλα ποσά κρυπτονομισμάτων σε μία μόνο συναλλαγή, οι φάλαινες διασπούν τις συναλλαγές τους σε μικρότερα κομμάτια, μειώνοντας την πιθανότητα εντοπισμού τους από blockchain trackers.

 

Οι φάλαινες των κρυπτονομισμάτων δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανωνυμία τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως mixing services, privacy coins, OTC συναλλαγές και ψευδώνυμα πορτοφόλια. Καθώς η τεχνολογία ανάλυσης blockchain εξελίσσεται, οι φάλαινες συνεχίζουν να βρίσκουν νέους τρόπους για να διατηρούν τις συναλλαγές τους μυστικές και να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

θέλετε να εγγραφείτε στο Newsletter μας